vineri, 5 martie 2010

Declaraţia Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă

Către Parlamentul Republicii Moldova

DECLARAŢIE


Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă apreciază intenţia Guvernului Republicii Moldova de înstrăinare a teritoriului nostru naţional drept ilegală şi contrară principiilor şi normelor constituţionale, şi îi cere conducerii Legislativului, fracţiunilor parlamentare şi tuturor deputaţilor să nu admită această ilegalitate. Totodată, Coaliţia solicită întreprinderea următoarelor măsuri:

1. Organizarea unor audieri publice în Parlament a reprezentanţilor Guvernului (Prim-ministrul şi Ministrul de Externe) în problema transmiterii teritoriului din raza satului Palanca, raionul Ştefan Vodă, în proprietatea şi jurisdicţia exclusivă a Ucrainei.

2. Publicarea textul integral al Acordului de recunoaştere a proprietăţilor, semnat la Kiev între Guvernul Republicii Moldova şi cel al Ucrainei, document care este ţinut departe de opinia publică din ţară.


3. Adoptarea unei atitudini oficiale a Parlamentului în cazul teritoriului naţional de la Palanca, atitudine care ar exprima atât interesele locuitorilor din Palanca, cât şi pe cele ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. În conformitate cu articolele 1 şi 3 din Constituţie „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, iar „Teritoriul Republicii Moldova este inalienabil”.

Amintim că Tratatul moldo-ucrainean privind frontiera de stat şi Protocolul adiţional la acesta, prin care a fost cedat în proprietatea şi sub jurisdicţia exclusivă a Ucrainei segmentul de 7,77 km al traseului Odesa-Reni din regiunea satului Palanca, au fost aprobate în 1999 de către fostul Guvern Ion Sturza, parafate de către ex-ministrul de Externe Nicolae Tăbăcaru, semnate de ex-preşedintele Petru Lucinschi, iar în 2001 majoritatea parlamentară a Partidului Comuniştilor, împreună cu deputaţii din „Alianţa Braghiş”, le-a ratificat prin vot, iar ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin, le-a promulgat prin decret prezidenţial. În afara teritoriului naţional de la Palanca, Republica Moldova a mai făcut şi alte concesii teritoriale Ucrainei.

5 martie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu